Reflektion, noveller av Sain Sucha  (Vudya Kitaban Förlag)

 

Recencerat av:  Iréne S Räisänen i SkrivarSidan

Skriver det direkt. Jag tycker om Sain Suchas (medlem på SkrivarSidan) sätt att ge mig insikter om hans fosterland Pakistan, islam och särskilt pakistanska kvinnors liv. Att han gör det på en ordknapp men knivskarp prosa gör det till ett av årets hittills mest läsvärda upplevelser.

Flera av novellerna har våldsamma inslag utan att författaren går in på några blodiga detaljer. ”(O) Sedlighet” är den av novellerna som stannar kvar i mina tankar långt efter att jag läst novellsamlingen. Utan att berätta för mycket så handlar den om en prostituerad och vad vi i Sverige kallar för hedersmord.

Författaren skriver inte läsaren på näsan, predikar inte och tar inte uppenbar ställning. Han har ofta en kvinna som huvudperson och har inga som helst svårigheter att sätta sig in i det kvinnliga psyket.

Sain Sucha, som har bott i Sverige sedan 1965, skriver inte bara om Pakistan utan också om sitt liv i Sverige. Vid sidan om sitt författarskap och arbete som förläggare arbetar han som taxichaufför. Det har givit honom stoft till en av samlingens starkaste noveller, ”Ett par svarta skor”. Det går inte att berätta vad den handlar om utan att avslöja för mycket. Istället uppmanar jag dig på det bestämdaste att läsa den.

”Reflektion” håller med undantag för ett par noveller hög klass. Den är absolut värd en stor läsekrets.

Sain Sucha (Mushtaq Ahmad) har också gett ut:
The Roots Of Misery (fakta) 1985
Discourses with IT (noveller) 1987
Möte med DET (noveller) 1988
Chutikian (noveller och essäer) 1994
Sochain! (noveller) 1996

Reflections (noveller) 2003

Tillagd:  Torsdag, Juni 16, 2005
Recensent:  
Iréne S Räisänen
Bedömning: